سوخت رسانی به بورس با رشد نفت
نماگر بورس تهران با صعود ۵/ ۱ درصدی بار دیگر وارد کانال ۱۶۰ هزار واحدی شد و دومین هفته زمستان را در فضایی مثبت شروع کرد. پس از فروکش هیجان فروش در بازار سهام بهنظر میرسد توجه به سطوح جذاب قیمتی و کاهش نگرانیها از عدم قطعیتها منجر به کاهش عرضه و همزمان تقویت تقاضا و رشد قیمت سهام شد. برخورد شاخص بورس به کف حمایتی در محدوده ۱۵۴ هزار واحد که از نگاه بنیادی و نیز دیدگاه تکنیکال مورد تایید است، منجر به چرخش مسیر بازار سهام شد. همچنین پایان هفته گذشته بازار جهانی با صعود قیمتها بهویژه در بازار نفت همراه بود که نگرانی از ریزش بیشتر قیمت جهانی کالاها را کمرنگ کرد. همزمان گزارشهای عملکرد ماهانه شرکتهای بورسی در آذر نشانههای مثبتی را به همراه داشت که باعث تقویت اعتماد خریداران سهام شد. بازار ارز نیز بهعنوان رقیب ماههای گذشته سهام از موجهای سفتهبازی فاصله گرفته که خود مسیر ورود نقدینگی به سمت بورس را هموارتر کرده است. در سوی دیگر، قوانین جدید برای سپردههای بانکی نگرانیها از افزایش نرخ سود را تقلیل داده و در مجموع برخلاف هفتههای گذشته، نوعی دلگرمی را میان معاملهگران سهام ایجاد کرده است. هرچند مطابق هشدار کارشناسان، صعودهای پیدرپی و پرشتاب قیمت سهام نباید مورد انتظار باشد.
بازار بورس امروز با وجود منفی شدن برخی نمادهای مطرح، روند صعودی خود را از دست نداد و این بار با اتکا به رشد قابل توجه قیمت نفت در روزهای پایانی هفته، بیش از 2 هزار و 300 واحد رشد را تجربه کرد. این بار شرکتهای پتروپالایشی در صدر تقاضا قرار گرفتند و بیشترین تأثیر مثبت بر شاخص کل از ناحیه نمادهای پتروشیمی پارس، شپنا، شبندر و تاپیکو بر شاخص اعمال شد.
در معاملات امروز گروه پالایشی، پالایشگاه اصفهان روز پرحجمی را پشت سر گذاشت و پس از ثبت معاملات 20 میلیونی، در قیمت 731 تومانی روز خود را به پایان رساند. پالایشگاه بندر عباس نیز دیگر نماد پر تقاضای امروز بازار بود و با رشد 4 درصدی مواجه شد.
در گروه فولادی نیز فولاد مبارکه مجددا لیدری گروه را در دست گرفت و معاملات مثبتی را پشت سر گذاشت اما تراکم فروشندگان در سطح روانی 500 تومانی مانع از عبور قیمت از این سطح شد. معاملات ذوبآهن منفی دنبال شد و فولاد کاوه و فولاژ به دلیل گزارش عملکرد مثبت خود با صف خرید همراه شدند.
اتفاق مهم معاملات امروز، عدم پایداری قیمتی نمادهای بانکی در درصدهای مثبت و غلبه فروشندگان بر خریداران بود؛ این اتفاقات در حالی رقم خورد که معاملات گروه بانکی در هفته گذشته با استقبال کم سابقه خریداران همراه بود و برخی از فعالان بازار، حجمهای چند صد میلیونی نمادهای وتجارت، وبصادر و وبملت را سر آغاز حرکت صعودی بزرگی تلقی میکردند. با این حال از دید نموداری، گروه بانکی نیازمند استراحتی چند روزه است و در حال حاضر توان عبور از سطوح مقاومتی مهم قبلی را ندارد.
کش و قوس دولت، سازمان حمایت و شورای رقابت بر سر افزایش نرخ خودروسازان باعث شده تا سهامداران این شرکتها نیز دچار ابهامات فراوان شوند و معاملات نمادهای خودرویی با نوسانات فراوان همراه شود.
در معاملات امروز، وضعیت کلی گروه خودرو کاملا منفی بود و لیدر این گروه یعنی سایپا، به قیمت 132 تومان مورد معامله قرار گرفت.
از دید اغلب کارگزاران حاضر در تالار بورس اصفهان، وضعیت بازار بورس در معاملات امروز به رغم رشد شاخص کل، وضعیتی هشداردهنده بود و افزایش عرضهها در گروههای پیشرو، این پیام را به بازار مخابره کرد که بازار برای رشد بیشتر نیازمند اخبار امیدوار کننده است و در وضعیت فعلی، به دلیل کمبود نقدینگی در بازار، نباید انتظار حرکات قابل توجه در بازار بود و صرفا این نقدینگی در گروههای کوچکتر گردش خواهد کرد.
روی خوش دلار به بازار سهام
هفته گذشته هرچند دلار توانست از کف ۱۰ هزار تومان بالاتر برود اما با هوشمندی بازارساز، این روند کنترل شد و مانع اوجگیری جدیدی در این بازار شد. پیش از این همواره از بازار ارز بهعنوان بازاری رقیب در برابر بازار سهام یاد میشد. در شرایط فعلی اما نشانههای قویتری در حال شکلگیری است که رسما تاییدکننده کمرنگ شدن نقش رقابتی بازار ارزدارد و به نظر میرسد دلار دیگر بازاری برای جذب نقدینگی و سفتهبازی نیست. در نتیجه به نظر میرسد رقیب جدی بورس در گزینههای سرمایهگذاری بهشدت تضعیف شده است.
در این میان اما بازار ارز، روی مثبت دیگری به بازار سهام نشان داده است. پیش از این بسیاری از معاملهگران با درک نادرستی، کاهش نرخ دلار در بازار آزاد را به روند سودآوری شرکتهای سهامی ارتباط میدادند و نسبت به آینده صادرکنندگان بورسی، اظهار نگرانی میکردند. در این میان اما بارها بر این موضوع تاکید شد که ارز صادراتی شرکتهای سهامی بر مبنای دلار نیمایی قیمتگذاری شده و ارتباطی با نرخ بازار آزاد ندارد. طی هفتههای اخیر نیز با وجود افت پرشتاب نرخ دلار در بازار آزاد، نرخ نیما نهتنها کاهشی نداشته، بلکه با توجه به الزامات بودجهای، انتظار برای رشد آن نیز وجود دارد. به بیانی دیگر با توجه به آثار تحریمها و افت قیمتهای جهانی نفت، ضرورت نرخهای تسعیر بالاتر ارز در سامانه نیما از محل تبدیل درآمدهای صادراتی بیش از گذشته احساس میشود. در عین حال با کاهش فاصله قیمتی نرخ دلار آزاد و نیمایی، انتظار برای یکی شدن این دو نرخ تقویت شده است که میتواند تعدیل مثبتی برای فروش شرکتهای بورسی باشد. بنابراین بهنظر میرسد مجموع تحولات فعلی ارزی، نهتنها تهدیدی برای بورس تهران بهشمار نمیآید، بلکه علاوه بر افزایش سودآوری شرکتها، شانس بازار سهام برای جذب سرمایههای خرد و کلان را (با توجه به سرکوب بازارهای موازی) افزایش میدهد. به این ترتیب در حال حاضر شناسایی کف در بازار آزاد ارز میتواند دلگرمی برای این گروه از بورسیها در جهت عدم ریزش بیشتر قیمتها باشد. هر چند به نظر میرسد معاملهگران با این تفکر یا از بازار سهام خارج شدهاند یا به درک درستی رسیدهاند.
عقب نشینی از کانال 11 هزار تومانی
به گفته فعالان، در نیمه اول روز بازار در کنترل بازارساز قرار داشت و نوسانگیران در برابر این نیرو چارهای جز عقبنشینی نمیدیدند؛ براساس گفتههای فعالان ارزی، در ابتدای روز، قیمت دلار از یکسو تحتتاثیر فشار نرخ حواله درهم قرار داشت و از سوی دیگر تقاضای چندانی از سوی افراد عادی در بازار وجود نداشت. دیروز نرخ حواله درهم در مقطعی حتی تا ۲ هزار و ۸۰۰ تومان نیز افت کرد، عاملی که فضای فروش را در بازار داخلی نیز تقویت کرد. از آن جایی که نرخ برابری دلار به درهم میخکوب است، معاملهگران نسبت نرخ برابری درهم به ریال ودلار به ریال را به دقت مدنظر قرار میدهند و هر گاه تناسب این اعداد بر هم میخورد، سعی میکنند از طریق آربیتراژ ارزی کسب سود کنند.
بهعنوان مثال، زمانی که نرخ حواله درهم ۲ هزار و ۸۰۰ تومان بود، ارزش دلار در بازار داخلی میتوانست نزدیک به ۱۰ هزار و ۳۰۰ تومان باشد. جالب آنکه ارزش دلار در بازار داخلی نیز تقریبا تا همین محدوده یاد شده پایین رفت تا نشان دهد به نوسانات نرخ حواله درهم توجه خاصی دارد. از نظر بازیگران ارزی در نیمه اول روز، تزریق حواله درهم زیاد و بازارساز از این کانال سعی میکرد، نوسانات بازار داخلی را مدیریت کند. با این حال شواهد یا اظهارنظر قطعی در مورد عرضه حواله درهم توسط بازارساز وجود نداشت و تنها صحبتهای برخی بازیگران بازار اشاره به این موضوع داشت.
از نیمه دوم روز، روند نرخ حواله درهم تغییر کرد و به تبع آن روند قیمتی در بازار داخلی نیز دچار تغییر شد. در اواخر روز قیمت حواله درهم حتی تا ۲ هزار و ۹۳۰ تومان بالا رفت؛ با این حال، به سرعت تغییر مسیر داد و در کانال پایین تر به کار خود پایان داد.به گفته فعالان، عرضه ارز در بازار داخلی نیز در سطح مناسبی قرار داشت و همین موضوع باعث شد که قیمت حتی با وجود برگشت درهم نتواند نوسانات افزایشی شدیدی را تجربه کند و در نهایت در مرز ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومانی به کار خود خاتمه داد. با این حال به گفته فعالان، بازگشت دلار از محدوده ۱۰ هزار و ۳۰۰ تومان، تا حدی انتظارات افزایشی را در بازار فعالتر کرد. به گفته عدهای از معاملهگران، کاهشیها تصور میکردند قیمت دلار در حال نزول به زیر مرز ۱۰ هزار تومانی است، ولی بازگشت قیمتی تا حدی این تصور را با تعلیق مواجه کرد.
در این میان، عدهای از معاملهگران باور داشتند، بازگشت قیمت دلار از محدوده ۱۰ هزار و ۳۰۰ تومان طبیعی بود؛ در واقع به گفته آنها طبیعی بود که بازار پس از چند روز روند کاهشی کمی اصلاح قیمتی را تجربه کند. این عده معتقدند آنچه اهمیت دارد این است که بازارساز هر زمان در سه ماه اخیر اراده کرده است، قیمتها را در جهت مورد تمایل خود حرکت داده و دامنه نوسانات را نیز تا حد زیادی کاهش داده است. در این میان نیز هر گاه مانند چهارشنبه گذشته شدت نوسان زیاد شد، بازارساز به سرعت با تاکتیکهای جدید در برابر افزایش آن ایستادگی کرد و بازار را به شرایط عادی بازگرداند. در این میان، افزایشیهای بازار با تکیه بر متغیرهایی چون کاهش قیمت نفت سعی میکنند، معاملهگران دیگر را متقاعد به خرید کنند.در روزی که دلار کاهش قیمت را تجربه کرد، سکه تمام بهار آزادی ۴۰ هزار تومان دیگر از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۳میلیون و ۵۵۰ هزار تومان رسید.
ثبات در بازار سکه
با ریزش دلار به کانال 10 هزار تومانی، قیمت طلا نیز در بازار اصفهان با کاهش مواجه شد و سکه طرح جدید با 69 هزار تومان کاهش به 3 میلیون و 505 هزار تومان رسید؛ سکه طرح قدیم در 3 میلیون و 360 هزار تومان معامله شد و نیم سکه و ربع سکه به ترتیب در یک میلیون و 770 هزار تومان و 965 هزار تومان مورد معامله قرار گرفتند.
هر گرم طلای 18 عیار قیمت 321 هزار تومانی به خود دید که این قیمت 7 هزار تومان کمتر قیمت روز قبل بود.
منابع:
فارس
دنیای اقتصاد
تجارت آنلاین
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 22,نوامبر,2024